Translate

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

ΚΕΦΆΛΑΙΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΆΛΑΙΟ  ΚΥΤΤΑΡΊΤΙΔΑ


Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως μπορούμε πολύ απλά να υπολογίσουμε τον μεταβολισμό μας!!!



Πόσες φορές κολλήσατε κατά τη διάρκεια της δίαιτας και τα «ρίξατε» στο μεταβολισμό σας; Για να μπορέσετε να κάνετε μόνοι σας τη δική σας διατροφή απώλειας βάρους είναι σημαντικό να γνωρίσετε τον προσωπικό σας σύμμαχο και βοηθό σας… με άλλα λόγια το μεταβολισμό σας…
Καθημερινά το σώμα μας εργάζεται ακατάπαυστα για να μας διατηρήσει στη ζωή και να λειτουργεί ομαλά. Για τις πιο βασικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή και ο χτύπος της καρδιάς, το σώμα μας «καίει» καύσιμα, τα οποία προμηθευόμαστε από την τροφή και τα υπολογίζουμε με τη γνωστή μονάδα μέτρησης: τις θερμίδες. Οι θερμίδες που καταναλώνει ο οργανισμός μας για να φέρει εις πέρας αυτές τις βασικές λειτουργίες που μας κρατούν στη ζωή αφορούν στο Βασικό Μεταβολισμό μας. Ο Βασικός Μεταβολισμός (ΒΜ) καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών μας «καύσεων» και εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, τη σύσταση του σώματος, αν δηλαδή το σώμα μας έχει μεγάλο ποσοστό λίπους ή μυϊκής μάζας και άλλες μεταβολικές παραμέτρους. 
Εκτιμήστε τις θερμίδες του Βασικού Μεταβολισμού σας σε ένα 24ώρο ανάλογα με το βάρος και το φύλο σας με τη βοήθεια του πίνακα:


''ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΚΙΛΩΝ ΜΑΣ''

Πίνακας Βασικού Μεταβολισμού



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Με την πάροδο των χρόνων ο Βασικός Μεταβολισμός μειώνεται ελαφρά κατά περίπου 2% κάθε δεκαετία. Αν είστε άνω των 50 ετών μειώστε το Βασικό Μεταβολισμό σας κατά 10%.

*Η εκτίμηση των θερμίδων του Βασικού Μεταβολισμού σας είναι αδρός. Ακριβή μέτρηση και υπολογισμό μπορείτε να κάνετε μονάχα με την ειδική μέθοδο της άμεσης θερμιδομετρίας που εφαρμόζεται σε πολλά διαιτολογικά γραφεία.

Υπολογίστε με βάση το παράδειγμα

Π.χ. Ο BM μιας γυναίκας 64 κιλών είναι 1459 θερμίδες, δηλαδή η γυναίκα αυτή ξοδεύει μέσα στην ημέρα της για τις βασικές της λειτουργίες 1459 θερμίδες.

Ενώ, ο BM ενός άντρα 85 κιλών είναι 2040 θερμίδες, δηλαδή κάθε ημέρα ξοδεύει για τις βασικές λειτουργίες του 2040 θερμίδες.

Αν είστε πάνω από 50 ετών, αφαιρέστε από το ποσό που αντιστοιχεί στο βάρος και το φύλο σας 10%, π.χ. αν έχετε ΒΜ 1801 θερμίδες – 180 = 1620 θερμίδες.


ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΡΩΤΕΐΝΗ ΜΕ ΧΑΜΗΛΆ ΛΙΠΑΡΆ 



Σολομός




Πρόκειται για μια πολύτιμη τροφή με τεράστια διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες. Εκτός από γκουρμέ επιλογή ο σολομός αποτελείί σημαντική πηγή πρωτεϊνης, ενώ περιέχει σε σημαντικές ποσότητες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά τα πολύτιμα και απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα . Μιλάμε για μια πραγματικά σπουδαία τροφή με πολύ πλούσια γεύση. 





Βασιλικός πολτός



Η διατροφική βόμβα που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των μελισσών δεν έχει σπουδαία γεύση αλλά προσφέρει σχεδόν τα πάντα. Εκτός από πρωτεΐνη πολύ υψηλής βιολογικής αξίας ο βασιλικός πολτός είναι εξαιρετικά πλούσιος σε βιταμίνες: θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, πυριδοξίνη, βιοτίνη, φυλλικό οξύ και σε μικρότερες ποσότητες βιταμίνη C, D, A και Ε . Η συνιστώμενη δοσολογία είναι ένα κουταλάκι κάτω από τη γλώσσα μέχρι να διαλυθεί κατά προτίμηση το πρωί πριν από το πρωινό γεύμα. 


 

Ρύζι



Αποτελεί άριστη πηγή υδατανθράκων και φυτικών ινών, που διευκολύνουν την εντερική λειτουργία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε. Περιέχει, επίσης, σίδηρο, σελήνιο, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Αν και δίνει πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας, τα αμινοξέα που παρέχει είναι πληρέστερα από τα αμινοξέα άλλων δημητριακών. Τέλος, όπως όλα τα μη επεξεργασμένα δημητριακά δεν έχει χοληστερίνη, λίπος και νάτριο. 



Μαγιά μπύρας



Η μαγιά μπύρας έχει μεγάλη διατροφική αξία λόγω υψηλής περιεκτικότητας της σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Συγχρόνως, αποτελεί πηγή μετάλλων , πρωτεϊνών (46%) και υδατανθράκων (36%). Περιέχει όλα τα αμινοξέα. Συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος. Παράλληλα, παρέχει στον οργανισμό απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του. 


Ασπράδι αυγού





Μιλάμε για ένα πραγματικό συμπλήρωμα διατροφής . Το λεύκωμα όπως ονομάζεται αποτελεί ένα διατροφικό όπλο υψηλής ποιότητας προσφέροντας ουσιαστικά καθαρή πρωτεΐνη. Εάν μιλήσουμε με νούμερα έχουμε 12% καθαρή πρωτεΐνη, 0,25% λίπος, 0,7 υδατάνθρακες και μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων.






                                      ''AYΓΟ ΠΟΣΗ ΠΡΩΤΕΐΝΗ ΠΕΡΙΕΧΈΙ'' 










Στήθος κοτόπουλο 

Έχει βρεθεί ότι τα στήθη κοτόπουλου αποτελούν μια από τις πιο πλούσιες πήγες πρωτεΐνης προσφέροντας ελάχιστα λιπαρά. Αξίζει να αναφερθεί ότι το κοτόπουλο δεν περιέχει τη πέτσα του γιατί τότε τα πράγματα αλλάζουν. Το ιδιαίτερα γευστικό αυτό κομμάτι περιέχει μεγάλη ποσότητα από κορεσμένα λίπη. 












Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας

Το μοσχάρι αποτελεί ιδανική πηγή δύο σημαντικών θρεπτικών συστατικών: του σίδηρου και του ψευδάργυρου . Εάν αφαιρεθεί όλο το εμφανές κομμάτι λίπους και μείνει μόνο το άπαχο, τότε έχουμε μειώσει αρκετά τα συνολικά λιπαρά. Το μοσχάρι όπως και κάθε άλλο κόκκινο κρέας προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής άξιας συνδυάζοντας κορυφαία γεύση. 



Αμύγδαλα




Tα αμύγδαλα αποτελούν το πιο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών. Μια μερίδα (περίπου 20 αμύγδαλα, όσα δηλαδή χωράνε σε 2 χούφτες) είναι άριστη πηγή βιταμίνης Ε και μαγνησίου, καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών και προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά. 



ΣΥΝΤΑΓΗ ΟΜΕΛΕΤΑΣ FULL ΣΕ ΠΡΩΤΕΐΝΗ
 ΧΑΜΗΛΗ ΣΕ ΛΙΠΑΡΑ ,ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΣΕ ΓΕΥΣΗ




20 ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ




ΣΑΛΑΤΑ ΙΔΑΝΙΚΗ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΔΊΑΙΤΑ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ






ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ


1. Πράσινο τσάι,οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού μπορούν να συμβάλουν σε πολλαπλό επίπεδο στην αντιμετώπισή της κυτταρίτιδας

2. Πράσο, πολύτιμος σύμμαχος κατά της κατακράτησης υγρών

3. Τα κόκκινα φρούτα όπως μούρα, βατόμουρα, όπως είναι γνωστό ότι τα κόκκινα φρούτα βοηθούν στη σωστή κυκλοφορία του αίματος, ενώ ταυτόχρονα έχουν και αντιγηραντικές ιδιότητες, χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν.

4. Ο μαϊντανός ,έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες, αποτοξινώνει τον οργανισμό και μειώνει το αίσθημα της πείνας. Επιπλέον, εμποδίζει τον σχηματισμό κυτταρίτιδας καθώς εμποδίσει τη συσσώρευση λίπους.

5. Το σέλερι, έχει διουρητικές, χωνευτικές και καθαρτικές ιδιότητες. Οι ουσίες που περιέχει το σέλερι ενεργοποιούν τον μεταβολισμό του λίπους και εμποδίζουν το σχηματισμό κυτταρίτιδας. Οι φυτικές ορμόνες και τα σημαντικά του έλαια είναι εξίσου ευεργετικά για τον οργανισμό, αφού συμβάλλουν στην αποβολή λιπαρών , σακχάρων ενώ παράλληλα συμβάλλει στη μείωση του αισθήματος της πείνας.

Πώς να απαλλαγείτε από τη κυτταρίτιδα! Τι να κάνετε και τι να αποφύγετε 

ΑΙΤΙΑ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ:


-ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ
- ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ
- ΔΙΑΤΑΡΑΓΜΕΝΗ ΑΙΜΑΤΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
- ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ- ΚΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
- ΚΑΠΝΙΣΜΑ- ΑΛΚΟΟΛ
- ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
- ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ




ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ


- ΠΗΚΤΙΝΗ : ΜΗΛΑ
- ΙΩΔΙΟ : ΦΥΚΙΑ (ΣΟΥΣΙ)
- ΣΟΥΛΦΟΡΑΦΑΝΗ , ΣΕΛΗΝΙΟ : ΜΠΡΟΚΟΛΛΟ, ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ, ΛΑΧΑΝΑΚΙΑ ΒΡΥΞΕΛΩΝ, EPA, DHA, α-ΛΙΝΟΛΕΙΚΟ: ΨΑΡΙΑ, ΚΑΡΥΔΙΑ, ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ
- ΚΑΖΕΪΝΗ ; ΑΠΑΧΟ ΓΑΛΑ-ΓΙΑΟΥΡΤΙ
- ΛΙΓΝΑΝΕΣ (ΦΥΤΟΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ) : ΣΠΟΡΟΥΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ, ΟΣΠΡΙΑ, ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
- ΣΤΙΛΒΕΝΙΑ (ΡΕΣΒΕΡΑΤΡΟΛΗ) : ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ

ΝΑΙ:

- ΦΡΟΥΤΑ – ΛΑΧΑΝΙΚΑ
- ΝΕΡΟ – ΧΥΜΟΥΣ
- ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
- ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
- ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ
- ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑΣ

ΟΧΙ:

- ΖΩΙΚΑ ΛΙΠΑΡΑ
- ΖΑΧΑΡΗ- ΓΛΥΚΑ
- ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ
- ΔΙΑΙΤΕΣ ΑΣΤΡΑΠΗ
- ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΙΣ ΒΑΡΟΥΣ
- ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ- ΑΛΚΟΟΛ
- ΑΛΑΤΙ- ΚΑΠΝΙΣΜΑ



'' 4 ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ''





ΥΓΕΙΗΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ




ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ




ΝΕΡΟ




ΣΩΣΤΟ ΥΠΝO
''ATZOLETAKIS MANOS''